Sidor

onsdag 1 mars 2017

"Gris på Is" på Åland!

Heej!!

Med rubriken menar jag mig inte själv på is, utan ska jag lugnt och metodiskt berätta om vårat ismetesfiske här på Åland.

Vi som har varit "ismetesgänget" är Jag, Jonas Idman, Jonne Nylund, Adam Jansson och Henrik Blomsterlund. Vi har varit ut ett flertal gånger och ismetat, och det har varit en riktig ruljans på isen. Med allt från skridskoåkning till pimpling efter abborre. Det har även kommit en hel del både stora och små på besök för att se hur "ismetet" går till.

Det är alltid så spännande när man har fått i grejerna......


Fisket har varit relativt bra mängdmässigt under dom flesta turerna. Men alldeles för klent, längd och viktmässigt. Dom flesta har varit riktigt små med en del fisk mellan 3-4 kg. Oftast brukar man ju få någon bättre varje pass i ca 5-6 kg klassen. Men i år har det varit ganska trögt på den fronten.

Här Jonne med en vacker gädda.

Jonas Idman med en ca 3-4kgs gädda.
Det som är roligt med ismete är ju inte bara att fånga fisk, utan det är så mycket mer.
Naturen bjuder oftast på väderskådespel med allt från dimma och snö till ösregn. Även havsörnarna brukar cirkulerar förbi med fasta blickar på oss och undrar vad det är som försiggår nere på isen.
Men nästan bäst av allt är att få stå och ljuga om sina gamla fiskeäventyr kanske diskutera lite om utrustningar eller rent av drömma sig bort till kommande fiskeplaner. Men pricken över i:et är när man får fylla buken med korvar av alla dess smaker som vi har grillat över öppen eld. (=.

Fisken är verkligen bara en bonus!! klart det är roligt med fisk, men man går inte därifrån gråtandes vi dåligt fiske, utan man är ganska tacksam över att fått vara med likasinnade tokar en stund.


Idman är vår förste vedhuggare! och har försett oss med allt mellan stora brasor till härliga korvglödar under passen.
OCH PÅ TAL OM BONUS!!!!!


Ett "tokdistinkt" fäll! Det var som att vippan skrek efter oss att komma dit. Först ur startgropen var Jonne. Han kanske hade ätit minst pytt i panna, för han var riktigt snabb upp från "väskstolen".

När Jonne likt en gasell kom fram till spöt såg han linan riktigt sakta, sakta spola av från spolen. Så efter att ha tagit på sig sina lyckoglasögon och kavlat upp ärmarna på overallen, var det dags för mothugget.
Ett super mothugg och fisken satt krokad och bjöd upp till batalj. Man såg på spöt att det var riktigt tunga, tunga gungningar. Bekräftelsen på stor fisk kom när jag och Idman satt och kollade ner i hålet då en "rygg" likt en stock passerade förbi och täckte upp det 210 mm stora borrhålet.

Så efter några korta utfall av "stocken", gälgreppar Idman fisken vi alla längtat efter!
Äntligen en riktig gris på ismete! Som vi har kämpat!! Och den första "plussaren" jag varit med om på ismete.
JAAAAAAAAA!!!

Helt magiskt! 114 cm lång, 57 cm runt buken! Och med stadiga 11,95 kg toppar hon våra åländska ismetesfångade gäddor med råge! Helt galet!
Grymt Jonne! fy satan vad fint drillat. KUNGAKRONAN till dig. Men även en eloge till Idman som gällgreppade henne med erfarenhet och kärlek.

Gris Gris Gris..........


Efter några foton, vägning och mätning tackade vi madammen och gav henne friheten åter.

Mätningen gjordes med löst måttband (=.

Hon är inte ens trött vid releasen och vispar snabbt i väg vid släppet!

210 mm borrhål kändes nästan för litet. Tur att isen bara var 15cm.





Efter releasen vart det kramkalas med hutt!
Som nämnt ovan är ismete verkligen trevligt. Och med dessa bonusar blir det himmelskt.
Så ut och ismeta nu! Tveka inte. Köp några spön och ut och umgås med familj och vänner.
Kanske har ni tur att fånga grisen. Men var försiktigt med isarna. Dom kan vara förrädiska på sina ställen.

Tack så otroligt mycket "ismetesgänget"! Det har varit en riktigt härlig februari månad, låt oss se vad mars har att erbjuda.

Vi ses på isen!

Stora pussar och Kramar!!

// Lycklig Stubben.

Följ oss gärna på fb.











2 kommentarer:

  1. Fråga: Väger TT för mycket för att vara tillåten ut på isarna?

    SvaraRadera
  2. Det kan ligga något i det!! för han vågar aldrig sig ut (=!

    SvaraRadera